Μέρες καυτού καλοκαιριού

Μέρες καυτού καλοκαιριού

Εκδόσεις Άγκυρα | 2001

ISBN: 978-960-234-780-5

Σελ. 243

 

Κάποτε αγαπήθηκαν. Τώρα τους χωρίζει μια άβυσσος. Γέφυρα ανάμεσά τους η κορούλα τους. Ίσως και απομεινάρια της παλιάς αγάπης.
Εκείνος αναλώνεται σε περαστικούς έρωτες. Λαχταρά την έντονη ζωή. Το χρήμα. Παραμερίζει τις αναστολές του. Στήνει μια κομπίνα. Θα επιτύχει;
Εκείνη, μέσα από το ημερολόγιό της, αναπολεί το άρωμα του παρελθόντος, αποκαλύπτει τη μυστική ζωή της, τις ελπίδες της, αλλά και την αγωνία της για το μέλλον του παιδιού της σ’ έναν κόσμο που «για να κουτσοζήσεις πρέπει να μισοπεθάνεις».
Ρεαλιστικό και τρυφερό το βιβλίο απηχεί την ίδια τη ΖΩΗ. Ρευστή, αντιφατική, τρωτή και ανίκητη.

Κριτικές - Δημοσιεύματα

Δανέλλη Τιτίνα, Ριζοσπάστης, 5/9/2001

Με ένα απλό και αφοπλιστικό -( σε πρώτο επίπεδο) μυθιστόρημα- η Λ.Μ. κάνει ένα εξαιρετικό «υπερηχογράφημα» της ζωή της πρωτεύουσας. Έπειτα με μεγάλη δεξιοτεχνία συνεχίζει με μια αλάθητη «αξονική τομογραφία», προχωρεί σε «μαγνητική τομογραφία» και βγάζει έξω τον εσωτερικό κόσμο του πρωταγωνιστή του βιβλίου. Φωτογραφίζει την ψυχή του. Και ξαφνικά η απούσα σύζυγος, το άψυχο έπιπλο, που είχε γίνει για εκείνον με το χρόνο, εμφανίζεται υπόγεια ….Πρόκειται για ένα βιβλίο που ακόμα και μετά το πέρας της ανάγνωσης, εκείνο συνεχίζει να δρα μέσα στη φαντασία του αναγνώστη, ο οποίος αναρωτιέται εβδομάδες μετά τι να απέγιναν άραγε οι ήρωές του. Αυτή είναι η επιτυχία ενός μυθιστορήματος.

 

Σταμέλος Δημήτρης, Ελευθεροτυπία, 13/6/1991

Ένα μυθιστόρημα τοποθετημένο στη σύγχρονη πραγματικότητα που την παρουσιάζει στις πραγματικές της διαστάσεις με αφηγηματική χάρη και περιγραφική πυκνότητα. Η παρεμβολή αναδρομών στο χρόνο, όπου συμπυκνώνονται μνήμες και σκέψεις, έχει άριστα ενσωματωθεί στην αφήγηση. Η Λ. Μαυροκεφάλου έχει το χάρισμα να οικοδομεί μεθοδικά και σωστά το μυθιστόρημα, να δίνει την πνοή της γνησιότητας στην πλοκή των γεγονότων και στις εξομολογήσεις των ηρώων που δρουν και στοχάζονται με ειλικρίνεια και τόλμη. Η αφήγησή της έχει χάρη και περιγραφική πυκνότητα. Πρόκειται για μια ουσιαστική συνεισφορά στη σύγχρονη πεζογραφία μας.