Δύο στον καθρέφτη

Δύο στον καθρέφτη

Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη | 1994

ISBN: 978-960-236-404-8

Σελ. 301

Ποια είναι στην πραγματικότητα η αινιγματική μεσόκοπη που συσπειρώνει εναντίον της τους συγκατοίκους της στην πολυκατοικία σε μια σκοτεινή συμμαχία φόβου; Μια σύγχρονη μάγισσα; Μια ψυχοπαθής ή μια επαναστάτρια; Και τι το κοινό ανάμεσα σ’ αυτή την κοινωνική παρία και το μοντέρνο πλουσιοκόριτσο που γύρισε την πλάτη στην τάξη της, για να γνωρίσει τη ζωή; Η παράξενη φιλία τους κι οι εξομολογητικοί μονόλογοι αποκαλύπτουν φλούδα φλούδα το μυστήριο, φανερώνοντας τα πρόσωπα κάτω από τα προσωπεία, το αρχέγονο κάτω από το επιφανειακό.

Κριτικές - Δημοσιεύματα

Ηρακλής Καλλέργης, καθ. Παν/μίου Πατρών, 1996

Πρόκειται για βιβλίο συγκλονιστικό που ρίχνει φως σε αθέατες πλευρές της ανθρώπινης ψυχής. Κυριολεκτικά με αιχμαλώτισε και το διάβασα απνευστί. Είναι ένα κράμα έξοχου λυρισμού και ωμού ρεαλισμού.

 

Ευγένιος Αρανίτσης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 1/6/1994

Το βιβλίο εντάσσεται στην κοινωνική πεζογραφία καθώς ανατέμνει καταστάσεις των καιρών μας και ειδικότερα τη σχέση ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και τη Δύναμη, όπως το πρόβλημα αυτό απλώνεται στην ελληνική πραγματικότητα. Η τόσο διεισδυτική και πληθωρική τοιχογραφία ηρώων –λαϊκοί  τύποι, μεγαλοαστοί, ανιδιοτελείς, συμφεροντολόγοι κ.α.– και καταστάσεων-μικροαστικές  μιζέριες, πάθη, υπολογισμοί, εναγώνιες αναζητήσεις αυθεντικής ύπαρξης ,φιλία, έρωτας- δίνουν το στίγμα των καιρών μας με χρώματα έντονα, όλο δύναμη και ζωντάνια. Ο αφηγηματικός λόγος , μια αρμονική σύζευξη του λαϊκού και ποιητικού λόγου, του ρεαλισμού και του στοχασμού , συναρπάζει, αλλά και προβληματίζει . Η συγγραφέας, με το έργο της αυτό, καταλαμβάνει επάξια μια από τις πρώτες θέσεις στη σύγχρονη γυναικεία πεζογραφία μας.

 

Σαραντίτη Ελένη, Ριζοσπάστης, 25/5/1994

Σωστά δομημένο μυθιστόρημα κυλά απρόσκοπτα αγγίζοντας πολλά προβλήματα των ανθρώπων των πόλεων. Τα πρόσωπα φωτίζονται επαρκώς  και ο αναγνώστης εισδύει άνετα στο μυστικό τους κόσμο.  Η γλώσσα της Λ. Μ. λαμπυρίζει, θερμαίνει, υπακούει. Γλώσσα μάστορα.

 

Ελένη Σαραντίτη, Από την παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ ΑΙΟΛΙΣ, 17/4/1994

«Ένας προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να ιχνηλατήσει σε όλα τα βιβλία της Λ. Μ. , κάτω από πολύ διαφορετικές ιστορίες  και πολύ απομακρυσμένες χρονικά,  τον πυρήνα της έμπνευσής της . Είναι ο πικρός και υπέροχος αγώνας του ανθρώπου που δε βολεύεται στη διαφθορά, όσο αστραφτερή κι αν είναι, στην αδικία και τη συναλλαγή. Γι’ αυτό είναι μοιραίο να συγκρούεται με το εκάστου κατεστημένο, καθώς αγωνίζεται να μη χάσει την ψυχή του. Η δομή είναι στέρεη και καλοφτιαγμένη, οι χαρακτήρες ψυχογραφούνται με δύναμη και ενάργεια, η γλώσσα είναι δυνατή και παραστατική .Το ίδιο το βιβλίο είναι ένα μείγμα ρεαλισμού και λυρισμού. Συναρπάζει, αλλά και προβληματίζει.