Ατλαντίδα Μαινόμενη

Ατλαντίδα Μαινόμενη

Εκδόσεις Πηγή | 2022

ISBN: 978-960-626-519-8

( Τίτλος προγενέστερης έκδοσης: ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ )

Σελ. 220

Ένα μυθιστόρημα φαντασίας που μας μεταφέρει σε παµπάλαιους χρόνους, µυθικούς, όπου ο Τιτάνας Κρόνος, γεννήτορας των αρχαιοελληνικών θεών, βασίλευε στην αγέρωχη νησιωτική Ατλαντίδα, µια «αποικιοκρατική δύναµη», µε προηγµένη τεχνολογία µέσα σε έναν κόσµο πρωτόγονο. Ο πλούτος, οι ανέσεις, τα εκτυφλωτικά παλάτια, οι θαυµαστές κατασκευές είναι η µία όψη του βασιλείου. Υπάρχει όµως και η σκοτεινή: της απληστίας, της αδικίας, των κατακτητικών πολέµων, των άθλιων σκλάβων. Ο τολµηρός και γοητευτικός Κρόνος, καθρέφτισµα του βασιλείου του, είναι πανούργος καιροσκόπος και αδίστακτος εξουσιοµανής. Φυλακίζει ως και τα ίδια του τα παιδιά στα φοβερά Τάρταρα, για να διασφαλίσει ισόβια εξουσία εφόσον µάλιστα επιδιώκει την αθανασία. Όµως, ο µικρός του γιος, ο Ζήνας-Δίας, µε τέχνασµα της µητέρας του Ρέας, έχει ξεφύγει από τη µοίρα των αδελφών του και καταφτάνει κάποτε από την Κρήτη στην πρωτεύουσα Κρόνια, για να αποδώσει δικαιοσύνη ως τιµωρός του πατέρα και ελευθερωτής των αδελφών του.

Τα απελευθερωµένα αδέλφια µε επικεφαλής τον Ζήνα πολεµούν εναντίον των Τιτάνων. Έχουν σύµµαχό τους τον σοφό ανθρωπιστή Έσπερο, που µια ζωή οραµατίζεται το ξαναζωντάνεµα της δικαιοσύνης και της ειρήνης, κυρίαρχες κάποτε στον τόπο.

Η µάχη ανάµεσα στις δύο βασιλικές γενιές -η γνωστή Τιτανοµαχία- θα είναι ανελέητη. Ανελέητη και η µάχη των φυσικών δυνάµεων, της φωτιάς και του νερού, εναντίον της µεγαλονήσου. Θα καταποντιστεί για να αναδυθεί ως θρύλος, ένας θρύλος που ανά τους αιώνες κεντρίζει την ανθρώπινη φαντασία και προκαλεί την παθιασµένη αναζήτησή της.

Ο Ζήνας και τ’ αδέλφια του διασώζονται σε µακρινή βουνοκορφή όπου µια άγρια φυλή τους καλωσορίζει ως θεούς. Ένας νέος, ελπιδοφόρος κόσμος ίσως ανατέλλει…

Κριτικές - Δημοσιεύματα

Γεωργία Κωστοπούλου, CHILL AND READ, 26/6/2022

«Ατλαντίδα Μαινόμενη» ο τίτλος και ένα εξώφυλλο που σε καλεί να το διαβάσεις. «Τιτάνες και Θεοί πολεμούν για τη μοίρα του κόσμου» λέει ο υπότιτλος και φυσικά ποιος δεν έχει ακούσει για τη μυθική Τιτανομαχία, τη μάχη ανάμεσα στους Τιτάνες και στους Θεούς; Κι αν δε θυμάστε πολλά από τη μυθολογία στο σχολείο, δε θα σας έχουν ξεφύγει τα βιβλία ή έστω οι ταινίες με το αντίστοιχο περιεχόμενο. Πως ο Δίας επαναστάτησε έναντι το Τιτάνα πατέρα του, του Κρόνου και πως παίρνοντας στο πλευρό του του Κύκλωπες και τα αδέρφια του νίκησε τους Τιτάνες μια για πάντα. Αυτή την ιστορία έρχεται να μας διηγηθεί με το βιβλίο της η συγγραφέας Λιλή Μαυροκεφάλου, συνδέοντάς την όμως με τη μυθική Ατλαντίδα, ένα τόπο με προηγμένη τεχνολογία και πλούτη, χαμένο πλέον στα βάθη του ωκεανού.

 

Βερίνα Χωρεάνθη, Diastixo.gr, 21/11/2017

O μύθος της Ατλαντίδας και η Τιτανομαχία ζωντανεύουν και ερμηνεύονται με έναν τρόπο ιδιαίτερο στο βιβλίο της Λ.Μ. Πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα φαντασίας με ελληνική θεματολογία, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, απόδειξη πως η παρακαταθήκη των αρχαίων μύθων, όπως και των λαϊκών παραμυθιών, προσφέρει πλούσιο υλικό για τη σύνθεση μιας πλοκής μέσα στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας, με όλα τα συστατικά που μπορούν να την κάνουν συναρπαστική. Με καλοδουλεμένες γλαφυρές και ατμοσφαιρικές περιγραφές που ζωντανεύουν λεπτομερείς εικόνες, η έμπειρη συγγραφέας ανασυνθέτει μια εποχή τόσο μακρινή που μόνο με τη φαντασία μας μπορούμε να αναπαραστήσουμε. Και το κάνει αυτό με επιτυχία, άλλοτε με γήινες εκφράσεις και άλλοτε με λόγο αριστοτεχνικό. Το ύφος παραπέμπει σε κλασικά αναγνώσματα, διατηρώντας μια ιδιότυπη νεανικότητα. Η συγγραφέας δεν φοβάται να χρησιμοποιεί περίτεχνες λέξεις και εκφράσεις, εντάσσοντάς τες στο κείμενό της όπου χρειάζεται, ενώ συχνά παρεμβάλλονται εξαιρετικά ποιητικά κομμάτια με έντονο συμβολισμό: Οι χαρακτήρες είναι χτισμένοι με συνέπεια, ολοκληρωμένοι. Δίνονται γι’ αυτούς τόσα στοιχεία όσα χρειάζονται ώστε η προσωπικότητά τους να σκιαγραφείται με σφαιρικότητα.

 

Ελένης Κυπραίου, Δημοσιογράφος, Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, Απόσπασμα από την παρουσίαση του βιβλίου, 30/6/2017

Πολυεπίπεδο, πολυσήμαντο συμπυκνωμένο, γεμάτο ερεθίσματα, διαχρονικό, ανθρώπινο και πανανθρώπινο είναι το βιβλίο ωθώντας σε ανάγνωση και επανάγνωση. Οι περιγραφές είναι εκπληκτικές σε ζωντάνια και αληθοφάνεια.

 

Βίβιαν Φόρτη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Απόσπασμα από την παρουσίαση του βιβλίου στο Monk Wine Bar, 20/6/2017

Είναι εμπνευσμένο από αρχαίους μύθους, αλλά και με νύξεις στο σύγχρονο κόσμο. Περιπετειώδες, συνταρακτικά αληθοφανές, ενίοτε σκληρό, όπως οι εποχές στη διάρκεια των οποίων διαδραματίζεται, τολμά να γράφει για αδικία, απληστία, σκοτάδι, βία, πόλεμο, το πάθος της εξουσίας… Η Αγάπη είναι επίσης σημαντικό θέμα. Απέραντη αγάπη απέναντι στο πιο βαθύ μίσος. Με όλες τις διακυμάνσεις. Πηγή έμπνευσης ο Μύθος της Ατλαντίδας και η Τιτανομαχία…».