Το άλλο

Το άλλο

Εκδόσεις Κέδρος | 1986

ISBN: 978-960-04-3041-7

Σελ. 181

 

Τι βασανίζει το σιωπηλό κι υποταγμένο Ισμν και δεν μπορεί να βρει ησυχία στην υπόγεια πολιτεία του, όπου όλα είναι καλορρυθμισμένα κι ασφαλή, εκτός από την απλή, έστω, μνεία του «άλλου»; Και τι είναι τέλος πάντων αυτό το άξιο να διακινδυνέψει «άλλο», εκτός από μια θαμπή διαίσθηση στέρησης; Θα του αποκαλυφτεί, αργά και βασανιστικά, μέσ’ από το σπάσιμο της συνήθειας και της παράδοσης, τον τρόμο της εξουσίας, τον κίνδυνο και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες στη φιλόξενη Λοφούσα, εκεί όπου το «άλλο» είναι η φυσική κατάσταση.
Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια μεταπυρηνικής εποχής, σε κοινωνίες, όπου ο σύγχρονός μας παραλογισμός έχει πια φτάσει στην ακρότατη μορφή του, κι άλλες, αντίθετα, όπου οι πανανθρώπινοι πόθοι είναι ζωή, αναδύεται το όραμα του κόσμου που θα μπορούσε να ’ναι, των ανθρώπων που δικαιούμαστε να ’ μαστέ.

Κριτικές - Δημοσιεύματα

Meni Kanatsouli, professor of Children’s Literature, Aristotelian University of Thessaloniki, CHILDREN’S LITERATURE ASSOCIATION Quartlery, 1995, Vol 20 No 3. Aspects of the Creek Children’s Novel: 1974-1994 

In the category of science fiction, few works manage to evoke a future world different and at the same time drawn from our own. In general, authors find it sufficient tο transfer the world as it is today either into a distant future or to another planet. However, Marokefalou’s To Allo (The Other), demands recognition; her concept of a world in which the values that drive human actions ought to be humanistic, stable and permanent make this children’ s book a work of philosophy as well.

 

Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ QUARTLEY, 1995. Τόμος 20, νούμερο 3, Χαρακτηριστικά του Ελληνικού Παιδικού Μυθιστορήματος: 1974-1994

Στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας, λίγα έργα καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα κόσμο διαφορετικό και συγχρόνως βγαλμένο από τον δικό μας. Γενικώς, οι συγγραφείς βρίσκουν αρκετό να μεταφέρουν τον σημερινό κόσμο είτε στο μακρινό μέλλον είτε σε έναν άλλο πλανήτη. Εν τούτοις, ΤΟ ΑΛΛΟ της Μαυροκεφάλου απαιτεί αναγνώριση· η σύλληψή της ενός κόσμου στον οποίο οι αξίες που οδηγούν τις πράξεις των ανθρώπων θα πρέπει να είναι ανθρωπιστικές, σταθερές και μόνιμες, καθιστούν αυτό το βιβλίο και έργο φιλοσοφικό.

 

Γεώργιος Παπαντωνάκης, λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, Επιστημονική φαντασία, 8/10/1997

Στην ουτοπική κοινωνία της Λιλής Μαυροκεφάλου τα αριστοτελικά χαρακτηριστικά της πολιτείας και του πολίτη αποτελούν βασικά συστατικά και είναι ιδιαίτερα εµφανή. Στη δυστοπική της κοινωνία η αντίθεση, όσο µπορεί να εξωτερικευτεί απέναντι στην απολυταρχικά εκφραζόμενη εκτελεστική εξουσία, καταπνίγεται και πολύ σπάνια εκδηλώνεται, εφόσον κάθε αντίδραση οδηγεί σε ένα αποκρουστικό και απάνθρωπο θάνατο, όπως συμβαίνει στη Μαρία, η οποία συνοψίζει στο πρόσωπό της τη µοίρα όσων επιχειρούν να αποδράσουν από µια απολυταρχικά διοικούµενη χώρα. Ελάχιστοι άλλωστε καταφέρνουν να ξεφύγουν, αναζητώντας άλλους τόπους πιο φιλελεύθερους, αλλά και εκεί, µέχρι να εγκλιματιστούν, κατατρύχονται από το φόβο της ανακάλυψης και της θανάτωσής τους. Η ανάγκη για φυγή και σωτηρία αποδεικνύει την ανικανότητα των απολυταρχικών κρατικών µηχανισµών να κρατήσουν µε την ελεύθερη βούλησή τους πολίτες, οι οποίοι παραµένουν βέβαια στην επικράτεια κάτω από την απειλή τρομοκρατίας.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/2/1987

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα. Ως συναρπαστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, όραμα μιας ιδανικής κοινωνίας, έκφραση αγωνίας για της ακρότητες του σύγχρονου πολιτισμού, ανθρωπιστική και οικολογική άποψη του κόσμου.

 

Eφημερίδα ΠΡΩΤΗ, 20/1/1987

Σε συμβολικό χώρο και χρόνο οι ήρωες ζουν καταστάσεις που «αντιγράφουν» τη δική μας πραγματικότητα ή απεικονίζουν τις προοπτικές της. Η ατμόσφαιρα ερωτροπεί με το φαντασιακό, αλλά ο στόχος, η ισχυρή κατάφαση στην ανθρώπινη δύναμη και στην κατάκτηση της ελευθερίας μέσω της γνώσης, επιτυγχάνεται με παραδοσιακά –όχι όμως κι αδόκιμα- μέσα.